Vi kommer kriga, men vi behöver dig Janne Josefsson!

You find Google Translate in the menu.

Vad händer?! Vem är egentligen ansvarig för det som händer med de Afghanska killar och tjejer som kommit hit?

Jag har haft privilegiet att få sitta med under en ”genomgång av beslut”, på Migrationsverket, då en kille fått avslag. Stackars dessa människor, på denna myndighet, som dag in och dag ut måste leverera dessa avslag, det måste ju vara fruktansvärt nedbrytande! Jag tyckte mig se sorgen i handläggarens ögon så jag frågade och fick då till svar; ”Jag går aldrig hem från jobbet och känner mig glad”.
Säger inte detta något till oss? Min fråga blir; gör vi rätt som fullföljer dessa order uppifrån? Vad hade hänt om ”utförarna” hade vägrat? Läkarna som inte står bakom åldersbedömningarna, vad hade hänt om ni vägrat? Personalen på Migrationsverket, vad hade hänt om ni vägrat? Alla andra som mer eller mindre frivilligt måste agera i situationer som ger sorg och smärta i hjärtat, vad hade hänt om ni vägrat?
Under utrotningen av judarna, vad hade hänt om de som utförde de fruktansvärda handlingarna hade vägrat? De kanske inte heller kände sig glada när de gick hem från jobbet? Igenkänningsfaktor? Tycker du att jag överdriver? Ja, du har kanske rätt, men det är inte helt fel att reflektera lite kring likheterna…

Flertalet av afghanerna verkar få avslag och de allra flesta med motiveringen att ”de inte har en trovärdig historia”, med kompletterande kommentar om att de ej kan bekräfta de händelser de berättat om.
Har de ”turen” att de vuxit upp i en stad så kanske de kan ordna fram något vaccinationsintyg eller någon registrering från en skola som kan styrka deras identitet. De kanske också kan få möjlighet att få tillgång till någon kompletterande information eftersom vissa städer har tillgång till internet. Men vad händer med alla de som kommer från platser långt utanför civilisationen? Där har livet inte handlat om skola, läkarbesök, eller internet, där har livet handlat om att överleva dagen, barnarbete under hot och utebliven skolgång.

Migrationsverkets motivering; ”din berättelse är inte trovärdig eftersom du inte kan bekräfta det du sagt”

Över en natt blev en av de killar vi har kontakt med ett år äldre, han gick från 17 till 18 år efter ett samtal med Migrationsverket. Han bryter ihop, gråter, är fruktansvärt ledsen, livet har rasat. Efter ”någons” beslut avslås hans ansökan om att få stanna i Sverige OCH han blir ett år äldre. Jag undrar vem ”någon” är? VEM är det som utfärdat ordern att göra detta mot dem?
Du undrar kanske om vi tror att han är 17 eller 18 år? Ja, vad ska vi svara på det? Vår äldsta, biologiska son, är 15 år och han ser äldre ut än killen som nyss blivit 18, så, ja, vi tror på att han är 17.

Vad händer nu då? Jo, han blir av med sin gode man och han får inte längre bo på asylboendet som har varit hans hem under de år han bott i Sverige. Väl för honom är att han har fått flytta in under vårt tak. I annat fall hade han, som så många andra, fått lämna kommunen för att sättas på något av landets vuxenboenden. Ett trångt rum med flera andra män från olika nationaliteter, han hade fått flytta ifrån alla kontakter han har och han hade fått sluta sin skola. Min farhåga är att många av dessa kommer hamna på gatan och då kommer det bli (har redan startat i städerna) förödande konsekvenser för vårt land.
Naturligtvis vill han inte, för han vågar inte, lämna landet frivilligt utan kommer överklaga. Givetvis kommer vi göra allt i vår makt för att hjälpa honom, för vi vill kunna avsluta dagen med glädje i hjärtat.

”20170914 – Vet ni vad?! När killen skulle börja på gymnasiet,  nu efter sommaren,  så visade det sig att han inte var välkommen. Varför? För att han inte var inskriven innan den dag han fyllt 18 år. Det var planerat, sedan i våras, att han skulle börja gymnasiet, men eftersom han blev uppskriven i ålder så fick han inte börja gymnasiet trots att han ordnat boende i kommunen. Tack Helsjöns folkhögskola som lät honom börja där istället! ”

Sen är det detta med åldersuppskrivningen och tyvärr verkar det inte finnas något för oss att göra angående detta då detta inte går att överklaga, vilket jag förövrigt tycker låter anmärkningsvärt. Men, Janne Josefsson, det är här du och dina kollegor kommer in. Hur kan åldersbedömningarna vara ”ok” trots att så många läkare delger sin kritik mot metoden? En överläkare uttryckte följande när vi träffades; ”Vi har åkt med på något som vi inte kan stå för”. Jag har en tanke; tänk om ni skulle kunna plocka ut 50-100 svenska ungdomar (som vi med säkerhet vet åldern på) för att sen göra åldersbedömningar på dessa. Då hade vi kunnat avgöra om metoden är tillförlitlig eller ej. Det hade varit SÅ intressant!

Tillägg: Jag har, i efterhand, tagit del av Uppdrag gransknings reportage ”Ålder: okänd”. Jag hade önskat en vinkel om hur det drabbar de som blir uppskrivna och därmed hamnar som underåriga på vuxenboenden. Att ha åldersbedömning för att avgöra vilken grad av straff ser jag som något vi ej behöver lägga så mycket krut på. Här anser jag att vi i större utsträckning ska utvisa oavsett ålder. I reportaget utgick man från kriminella, det hade varit intressant om ni utgick från de som vill väl, som har skäl att stanna och som vill satsa på att få bidra till Sveriges bästa.

Vill du veta mer om asylprocessen, få stöd som hjälpare, läsa om kritiken av åldersbedömningarna eller något annat som rör de afghanska ungdomarna? Gå in på följande länk: Stoppautvisningarna av afghanska ungdomar!

Vill du möta unga afghaner och många andra personer (över 14.000) som arbetar för att hjälpa dessa ungdomar på ett eller annat sätt? Följ på Facebook: Stoppa utvisningarna av afghanska ungdomar

Tyckte du att det var en bra idé att Janne Josefsson ska ta i frågan kring åldersuppskrivningarna? Tipsa honom och hans medarbetare här: Tipsa Uppdrag granskning

Jag vill sända ut en stor uppmuntran till alla er som läser detta. Våga reflektera över hur du mår när du utför något mot någon. Lyssna till ditt hjärta; går du hem glad eller är det något som gnager i ditt inre…? Våga ifrågasätta och lita på det som ger dig glädje på riktigt; att göra gott mot andra.

Allt gott kära du! Vi är många som krigar, ingen av oss står ensam. Följ gärna – knapp finns i menyn. // Paulina

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.