Vi väntar tillökning, hur ska detta gå?!

Inom kort kommer vi gå från att vara fem i familjen till att bli sju personer – vad har vi gett oss in på?! Nu får vi öva oss i att “gå på vatten“,  men eftersom vi tror att det finns en högre tanke med detta så är vi beredda att ta steget.

Vi, med flera med oss, har stor nöd för de som bor på asylboendet på vår ort. En del väntar på att påbörja Migrationsverkets utredning, andras processer är i full gång. Många av killarna fyller snart 18 och då ska de stå på egna ben. Från den dag de fyller 18 eller från det att migrationsverket fastställt deras ålder till en högre ålder, förändras deras liv radikalt.

Dessa killar med många tunga ryggsäckar att bära behöver trygghet. De har blivit utnyttjade av vuxna, de har fått erfara mord på familjemedlemmar, de har varit hotade, slagna och de satte sitt liv på spel för att lämna sitt land för att söka tryggheten i vårt. Nu är de rädda och har ångest med hjärtklappning och sömnlösa nätter. Rädslan för att bli sända åter till sina hemland gör att de går med magont, huvudvärk och de har svårt att fokusera på sina studier. De bär på så fullständigt bottenlösa tankar, som att det kanske är bättre att begå självmord än att tvingas åka tillbaka.

Vissa politiker anser att vi inte ska göra det för bra för dem här, inte

integrera dem alltför mycket i samhället då det gör det jobbigare för dem om de behöver lämna orten eller landet. MEN här ropar vi STOP! Vad kan vi göra om inte det lilla; att mitt i deras ångest och oro få skänka dem en liten strimma av medmänsklighet, kärlek och trygghet. Ett tryggt hem att bo i, någon som ser dem i ögonen och lyssnar när de vill säga något, någon som väntar på dem när de kommer hem från skolan eller ger dem en kram när hjärtat i dem brister.

De som redan är så otrygga och beroende ska nu, alldeles snart, få lämna den lilla trygghet de har i Sverige. När de fyller 18…

…måste de lämna:

 • Sin gode man – nu ska de sköta alla kontakter och ekonomin själva
 • Personal och vänner från boendet där de haft sin trygghet så länge de bott här.
 • Sina sociala kontakter i byn
 • Sina fritidsintressen såsom fotboll, innebandy, pingis, gym, m.m.
 • Sin skola, sina lärare och sina skolkamrater.

(Så här är det i bl.a. vår kommun, MEN det finns de kommuner som låter killarna bo kvar på sitt boende, samt ha sin gode man kvar, tills de får sitt beslut från migrationsverket.)

Istället får de:

 • Nytt boende för vuxna med kanske 150 främmande människor. Alla där i väntan på att få beslut på om de får stanna eller ej. Förmodligen är de flesta utan arbete och skola.
 • En ny bostadsort, kanske i Alingsås, kanske längre iväg. En plats där de inte känner någon.
 • De får dagar utan någon som helst sysselsättning, ingen skola, inget arbete.
 • Dagsersättning
  • 71.-/dag – om de står för maten själva
  • 24.-/dag – om de får mat på sitt nya boende
  • Pengarna ska räcka till kläder, skor, sjukvård, medicin, tandvård, hygien, förbrukningsvaror, fritidsintressen.

Vi mister:

 • Alla goa killar
 • Den givna plats de har bl.a. i våra idrottslag
 • Den integrerade känslan vi (föreningar, företag och individer) tillsammans har byggt upp i byn

Rent praktiskt – vad kan vi göra?

Jag och min man har öppnat upp vårt hem för två av dessa killar. De ska inte behöva kastas iväg till ännu en otrygg plats i väntan på beslut. Jag vet att fler har möjlighet att göra detsamma, men jag vet också att inte alla kan eller vill. Men, jag tror att alla vi, som har dessa killar på våra hjärtan, kan göra stor förändring tillsammans!

När man tar emot en asylsökande som fyllt 18 år får man ingen ekonomisk ersättning eller pengar för omkostnader. Och att ta emot en eller två vuxna personer gör stor skillnad i den ekonomiska situationen för en familj. För vår del kommer detta beslut förmodligen påverka vår ekonomiska situation en hel del. Jag jobbar bara halvtid p.g.a. nedsatt arbetskapacitet och jag har ingen ersättning upptill, det är inte fett. Fast, å andra sidan, om man ser det ur ett bredare perspektiv, så har vi det mycket bättre ställt än många andra människor i världen. Och väljer man att se det ur ett annat perspektiv så har jag, tack vare min halvtid, tid för hemmet och några extra personer i hushållet.

Jag och min man har funderat lite på hur vi skulle kunna få så många som möjligt att få möjlighet att hjälpa till. För vi tror det, att det finns många som vill hjälpa, men kanske inte riktigt vet hur. Genom detta sätt kanske fler skulle känna att de kan öppna upp sitt hem för någon behövande. Det kan va gott att veta att man inte är ensam om “hjälpandet”. Vi tror det kan vara lättare om man har ett litet “team” runt sig som stödjer och hjälper till utifrån egen önskan och möjlighet. Ensam kan det kännas alldeles för stort, men tillsammans är vi starka! Nedanstående förslag kan givetvis formas utifrån de individer som bildar “teamet”, men detta är ett förslag.

Team för kille 1.
Familjen X tar emot kille 1.
Fyra andra familjer hjälper till med 500.-/månad till familjen X som har hand om kille 1.
alt. Fem andra familjer hjälper till med 400.-/månad
alt. Sex andra familjer hjälper till med 350.-/månad

Team för kille 2.
Familj Y tar emot kille 2.
Fyra andra familjer hjälper till med 500.-/månad till familj Y som har hand om kille 2.
alt. Fem andra familjer hjälper till med 400.-/månad
alt. Sex andra familjer hjälper till med 350.-/månad

Team för kille 3.
…osv….

På detta sätt kan många vara med och hjälpa till, men på olika sätt och utifrån egen möjlighet och önskan. Några genom att erbjuda en sängplats, några genom att varje månad skänka en peng.

Vad krävs av den som tar emot en kille i sitt hem?

Inget från migrationsverket – de är bara intresserade av att killen har en adress som han är skriven på. Ingen utredning krävs då de är 18 år.

Så här tänker vi: En plats i familjen och i huset, med allt som kommer till med ansvar och delaktighet på alla plan. Man ger och tar precis som resten av familjen.

—————–

Vi hoppas att du/ni känner att du/ni vill vara delaktig i detta, på ett eller annat sätt.
Fundera på nedanstående och meddela oss om ni önskar hjälpa till. (Till mig vänder man sig till om man önskar hjälpa till på min hemort. Detta system kan startas upp och utvecklas på varje ort där behov finns. Låt hjärtat och kreativiteten få ta plats. Det är bara att köra!

 • Jag/vi vill erbjuda en eller flera killar att bo hemma hos mig/oss.
 • Jag/vi vill hjälpa till ekonomiskt till en familj som upplåtit sitt hem för en eller flera av killarna.
 • Detta ligger inte på mitt/vårt hjärta och kommer därför inte vara delaktiga i detta initiativ.

——————————–

Vi, jag och min man, har inget team runt oss, men vi behöver hjälp av fler för att detta ska bli bra. Vill du hjälpa oss med ekonomiskt stöd till dessa killars boende hos oss? Rent praktiskt så behöver vi även hjälp med några saker för att få detta att fungera hos oss. I dagsläget behöver vi:

1 st – Säng i vuxenstorlek
1 st kyl och 1 st frys – Vi har idag bara en halv kyl och en halv frys (tre lådor). Ska detta fungera så behöver vi mer yta för kyl- och frysvaror.
1 st vit byrå
2 st vita bokhyllor
Så, om någon har något av ovanstående till övers, så säg gärna till! Skicka ett mail. Formulär finns under “kontakt” i menyn.

Vi tackar på förhand och hoppas att många av er ser möjligheten i att få vara en medmänniska i praktiken och inte bara i teorin. Kram till er alla!

——————————–

Källa för fakta i text: migrationsverket.se Jag reserverar mig för eventuella missuppfattningar från min sida, samt om tidigare beslut ändras allteftersom tiden går.

Jag önskar att få sprida glädje, energi och inspiration,
men även eftertanke och reflektion.

Gör aktiva val och välj livet oavsett omständigheter. Låt inget eller ingen få stjäla din glädje! Allt gott! Stor kram //Paulina

Läs fler inlägg

Rulla till toppen