Inte ensam även om ensamkommande och 18 år

Ja, idag var tiden inne. Tillökning i familjen i form av en 18 – årig kille från Afghanistan. En situation som är helt ny för oss och det är lätt att dras igång av inre krav och funderingar kring; om, vad och hur. Hur ska det bli med smått och stort? Hur ska vi göra för att vår nye familjemedlem ska känna sig som en del av familjen? Hur ska vi hantera situationen för att inte våra egna barn ska känna sig åsidosatta? osv, osv.

Vi pratar öppet om funderingarna i familjen och mitt hjärta växer av glädje och stolthet när barnen påminner mig om att; “om vi är oss själva, kommer vår nye familjemedlem också känna att han kommer kunna vara sig själv. Då kommer han också känna att han är en del i familjen. Vi är och gör som vi brukar så blir allt bra”. Vilken trygghet de bär på, våra barn; att det vi har i familjen är enough!. Enough för oss och enough för att vår nye familjemedlem ska trivas och ha det bra hos oss.

Visst är det så! I det enkla, i det opretentiösa, där finns det frid. Ett fridfullt, generöst och välkomnande hjärta som i sin enkelhet gör att andra kan känna sig sedda, bekräftade och älskade.

Nu när vi ger oss in på denna resa så är det också otroligt skönt att få lyfta blicken och få stå på den tron, och övertygelsen, om att HAN är med oss i allt detta ovissa. Inget är för litet, inget är för stort för HONOM. Vi gör det vi kan, så får han göra resten!

Varför har en 18åring flyttat hem till oss? Att vara ensamkommande och fylla 18 år innebär, bl.a. i Marks kommun, att de måste lämna sitt boende. De får också lämna sina kompisar, personal, skola och alla andra kontakter de har byggt upp under sin tid här i Sverige. I stället blir de flyttade till ett vuxenboende med ett stort antal andra vuxna som väntar på beslut om uppehållstillstånd. När vi hörde om detta frågade vi ett par killar om de önskade få bo hos oss istället. Nu har första killen flyttat in till oss och det ska bli riktigt spännande! Skulle du kunna tänka dig att öppna ditt hem för någon så vet jag fina killar som skulle bli jätteglada! (Gäller för er som bor i Marks kommun). Tyvärr utgår ingen ekonomisk ersättning från kommunen eller Migrationsverket, men vi ordnar ekonomiskt stöd på annat håll om det behövs.

Jag önskar att få sprida glädje, energi och inspiration,
men även eftertanke och reflektion.

Gör aktiva val och välj livet oavsett omständigheter. Låt inget eller ingen få stjäla din glädje! Allt gott! Stor kram //Paulina

Läs fler inlägg

Rulla till toppen