Bygga muskler och bli stark

Vilken är den mest effektiva träningen för att bygga muskler, för att bli vältränad? Givetvis blir svaren olika på den frågan beroende på vilka mål och förutsättningar en person har. När jag får en sådan fråga vänder jag på den och frågar “Vad tycker du är roligt att göra?”, “Vad får dig att vilja göra mer?” Det är viktigt att vi reflekterar över varför vi gör saker och vad som är vår drivkraft, i annat fall tror jag att vi tappar motivationen och träningen blir ett stresspåslag istället för den stressreleaser som den faktiskt är.

Jag ser stark ut, men om sanningen ska fram, så kan jag inte göra en enda pullups/chins. Men det är en önskan att jag en dag ska orka dra mig upp. Fram till dess är jag glad att mina armar och axlar håller för att göra övningen i maskin. Det får va good enough även om det ser grymt häftigt ut när andra, med lätthet, drar sig upp! 

Många av oss “Svenssons” mår bra av att inte va så “effektiva” hela tiden. Det är så mycket i livet som ska va effektivt och produktivt, att lägga till ytterligare en variabel av effektivitet kan ta knäcken på vem som helst. Träning ska vara kul! Ibland får man i och för sig göra det även om man inte “känner för det”, men jag tror verkligen på det; att det ska vara lustfullt att röra på sig!

Igår kom jag i samtal med en kille som hade hört att det bästa, för att bygga muskler, var att gå till gymmet 6-7 dagar i veckan och köra olika muskelgrupper varje gång man är där. Jag säger inte att detta är rätt eller fel, för vi är olika som individer och olika upplägg passar oss olika bra. Däremot så tänker jag själv så här utifrån min egna träning:

  • Jag hade tröttnat om jag skulle köra styrka varje gång jag tränar. En stor del till att jag inte är en “periodare” är att jag kör varierad träning där det under en vecka finns inslag av; styrka, kondition, intervaller och rörlighet.
  • “Good enough” är “good enough” om du låter det vara “good enough”. Jag har som ambition att utföra någon typ av träning/motion varje dag. Sen kan veckorna se väldigt olika ut beroende på psykisk- och fysisk hälsa, familj, jobb, osv. Min grundinställning är att “något” är “good enough” oavsett om det är en långsammare promenad, stretch eller ett jättehårt pass i gymmet.
  • Det är bra att ha mål. Men jag är osäker på om målen ska handla om att bli smalare eller att bli biffigare, jag tror inte att det är bra för oss att ha detta, som det ofta blir, kritiska synsätt på oss själva. För min egen del är målet att orka mer och mer, att bli starkare och uthålligare. Jag är på tillbakavägen från en långdragen utmattning och det är SÅ roligt att kunna träna utan att kollapsa! Som en kul grej så har jag även som mål att bli allt smidigare och vigare 🙂

Jag önskar att få sprida glädje, energi och inspiration,
men även eftertanke och reflektion.

Gör aktiva val och välj livet oavsett omständigheter. Låt inget eller ingen få stjäla din glädje! Allt gott! Stor kram //Paulina

Läs fler inlägg

Rulla till toppen