#MeToo och #Ihave

Jag tycker att det är JÄTTEBRA(!) att ämnet (att det är många kvinnor som blir och har blivit sexuellt trakasserade eller sexuellt utnyttjade) uppmärksammas, men jag vill också poängtera att ALLA män är INTE svin, alla män forcerar inte kvinnors gränser med ord och handlingar.

Jag kan däremot erkänna att jag kan säga både #MeToo OCH #Ihave, så till vida “#Ihave” inte är en hashtagg som enbart tillhör männen. #Ihave står för de män som svarar på #metoo, alltså de män som erkänner att de har trakasserat eller förgripit sig på kvinnor på ett eller annat sätt. Jag kan vara ganska slängd i käften och jag gillar humor som är tillspetsad. Är jag bland likasinnade så kan skämten innehålla en hel del sexantydningar. Jag säger inte att jag är stolt över det eller att det är särskilt moget, men i lagom dos så tycker jag att den humorn är JÄTTEROLIG!

Alldeles säkert har jag, vid flera tillfällen, uttalat skämt och fyndigheter som i vissa fall, av vissa personer, skulle kunna uppfattas som sexuellt trakasserande. Det är en fin balansgång det där; att använda sig av “rätt” humor vid rätt tillfälle och med rätt personer. Jag tror nämligen att det är så att olika personer har olika uppfattningar om vad som är “över gränsen” för just dem. Vi har olika gränser och olika parametrar när det gäller vår integritet. Själv tål jag ganska grova skämt utan att ta illa upp, jag kan gilla jargongen om det samtidigt är hjärtligt och att det är med, för mig, “rätt folk”.

Har jag fått en dask i rumpan – ja! #MeToo
Har jag daskat någon i rumpan – ja! #Ihave

Jag förstår att det är fler män som utnyttjar och trakasserar kvinnor än tvärt om, men jag vill ändå nyansera den pågående #metoo-kampanjen med ovanstående rader. För jag tror nog att vi kvinnor också kan “gå över gränsen” ibland, jag är inte säker på att vi står helt fläckfria i denna diskussion. Vi kanske inte “håller på” i samma utsträckning som männen, men jag tror inte att det är rättvist att de får bära hela “svarta fåret” stämpeln.

Jag, som har haft två toppar (är fortfarande i den andra 😉  ) när det gäller att gå ut på club, kan säga att det har hänt så otroligt mycket de senaste 15-20 åren. Det är klart det har gjort på alla fronter i samhället, men när det gäller människors förhållningssätt gällande det andra könet och sexfrågan så är utvecklingen fruktansvärd! Det är som att; om man går ut för att dansa eller hänga på en pub, då har man officiellt sagt att “du kan ta på mig” och “jag vill ha sex” oavsett om jag är gift eller ej. Men, här måste jag skrika STOP! Läs mina reflektioner kring ämnet i ett tidigare blogginlägg: Så länge tjejen inte säger “ja”, så är det ett NEJ!

Jag har själv inte varit ute för något så grovt som fullbordad våldtäkt och det är jag evigt tacksam för, men jag har fått smaka på flera olika delar av problematiken.

Fysiskt har jag:
Fått en hand innanför klänningen, fått smisk över rumpan, fått ett finger mot mitt underliv och blivit utsatt för ett “kyssförsök”.

Verbalt har jag:
Blivit hotad och hånad för att jag inte sagt ja till sex. Fått ett flertal uppmaningar att skicka kort på mig själv, via sociala medier, så att männen i fråga kan tillfredsställa sig själv medan de tittar på korten. Fått ett flertal sexuella anspelningar och inviter på sociala medier. Blivit kallad hora.

Visuellt har jag:
Fått ett antal “dickpics” via sociala medier.

O vet du vad?!! Det jag är mest frustrerad över är att jag inte reagerat i situationen. Det är faktiskt, för mig, det värsta i denna kråksång; att jag inte har stått upp för mig själv och mina gränser. Jo, jag har reagerat genom att “what”?!, vad sa ha, vad gjorde han, osv. Jag har tagit bort händer och föst iväg killar, men jag har inte en enda gång konfronterat, blivit arg eller gett igen – INTE EN ENDA GÅNG! I och för sig så har jag, vid ett tillfälle frågat, i efterhand, vad personen ifråga tänkte på när han försökte kyssa mig, då fick jag svaret: “Du får skylla dig själv som är så snygg”. Om det var ett skämt eller inte spelar ingen roll – det var inte ok. Blev jag arg, konfronterade jag den urdumma kommentaren? Nej, jag skämtade bara bort det…tyvärr…

Min fortsättning, och min utmaning, inom detta ämne är att jag fr.o.m. nu ska försöka låta mina horn växa fram. Ingen ska få ta sig rätten att ta för sig av mig och min kropp, INGEN! Här tror jag att vi kan uppmuntra varandra att säga ifrån, att märkbart markera att DETTA ÄR INTE OK! Vi behöver lära oss att älska oss själva, respektera oss själva och stå upp för oss själva. Det är bara VI som har fritt tillträde till oss själva och våra kroppar – You go girls!

En stor och varm kram till alla er som på ett eller annat sätt blivit trakasserade eller utnyttjade på grövre sätt än vad jag har behövt utstå. Det finns så många runt mig som blivit utnyttjade, både som barn och som vuxna, det är fruktansvärt! Jag önskar att era sårade själar ska få läka och att ni fullt ut igen ska få känna er trygga och fria!

Jag önskar att få sprida glädje, energi och inspiration,
men även eftertanke och reflektion.

Gör aktiva val och välj livet oavsett omständigheter. Låt inget eller ingen få stjäla din glädje! Allt gott! Stor kram //Paulina

Läs fler inlägg

Rulla till toppen