Är du drabbad? Främre- bakre- eller livmoderframfall?

Tyvärr har inte alla bilder kommit med sen jag bytte plattform, men texten är som den ska 🙂

Ja, då är man en erfarenhet rikare! Eftersom jag inte hört så många runt mig med denna problematik så trodde jag att jag var en av få. Men, det har visat sig att framfall är den vanligaste anledningen till att kvinnor söker läkarvård och att det opereras flera tusen framfall per år. Hm… Är det skamfyllt att prata om detta? Well, då ska jag öppna dörren, för jag tror det finns en hel del som går med problematiken och att det finns en hel del frågor där ute. Välkomna in i det allra heligaste! 😉 Scrolla vidare på egen risk, vissa bilder kan upplevas mindre trevliga.

lake-constance-1937138_1280.jpg

Inför min operation hade jag önskat samlad information kring en massa frågor som jag hade kring framfall och operationsproceduren kring det. Tyvärr hittade jag inte något samlat, vilket gjorde mig osäker inför operationen. Men, eftersom det saknas så ha jag ju möjlighet att sätta ihop och leverera en sådan information! För om jag har förstått det rätt, så är jag inte direkt ensam om att få framfall och jag gissar på att frågorna är många. Framförallt så tänker jag att om ämnet lyfts, så kanske det är fler som kan göra något åt det i förebyggande syfte, så att de slipper genomgå operation och andra tråkigheter som kommer i följd av problematiken.

Min tanke är att göra ett försök till att ge dig svar på följande:

 • Var? I vaginan.
 • Vad? Framfall är något som buktar in- ner- eller ut genom, slidöppningens mynning. När slidväggen blir förslappad blir det framfall framåt eller bakåt. En annan typ av framfall är när livmodern faller nedåt. Antingen faller livmodern ner mot slidöppningen (livmoderframfall) eller så faller urinblåsa eller tarm in mot slidan vilket ger framfall eller bakre framfall. Jag hade bakre framfall så texten är utifrån denna variant av framfall.
 • Hur får man det? Framfallet kan orsakas av kraftigt påfrestning som vid: graviditet, förlossning, fysiskt tungt arbete, övervikt, kronisk hosta, förstoppning, men också framförallt av en ökad ålder och då förmodar jag att det handlar om hormonförändring som gör slidväggarna förslappade. En vanlig anledning är också att många kvinnor har en genetisk försämrad bindväv.
 • Symtomen för bakre framfall kan vara att man har svårt att tömma tarmen utan att själv hjälpa till med att trycka emot med fingrarna mot mellangården.
 • Hur förebygger man framfall? För att förebygga framfall är det viktigt att hålla sin bäckenbottenmuskulatur i gott skick. Hur gör man det då? Här är några tips:
 • Man lär sig att andas med magen och på så sätt börjar bäckenbotten att arbeta vid varje andetag. Andes Lönedal är en av de personer som i dag lär ut hur man återigen lär sig komma tillbaka till den tänkta bukandningen.
Anders lönedal
Anders Lönedal, Coolmind.se

Kolla gärna in min tidigare text kring detta med andning och Anders coachning av mig på min resa inom området. “Anders Lönedal – solresa, små bröst, mens och celluliter”

 • Man gör knipövningarna som de pratade om efter förlossningen. De är inte bara till för eventuellt läckage utan förebygger även framfall. Det förstod aldrig jag under de tre förlossningar jag gått igenom. Jag tänkte att knipövningarna var för urinläckage och så länge jag inte märkte av något sådant så tänkte jag att jag inte behövde göra några knipövningar. Så här i efterhand skulle jag vilja haft mer information, och förklaring, från BB och barnmorska kring knipövningar och framfallsproblematik.
 • Man ser till att aktivera bäckenbottenmuskulaturen när man bär- eller tränar tungt.
träna tungt
Fotocred: Pixabay.com
 • Jag tror att jag har fått framfall, kan jag göra något för att det ska bli bättre? Ibland kan det gå att häva utvecklingen genom att följa ovanstående förebyggande punkter, annars är operation förmodligen det alternativ som står till hands.
 • Hur vet jag om jag har framfall?
  • Om du anar att du har det genom att du känner igen symtomen ovan så börjar du med att boka en tid på din vårdcentral.
  • Läkaren ska erbjuda sig att göra en undersökning av ditt underliv, önskar du inte att detta sker på vårdcentralen, så tackar du nej. Det gjorde jag, kändes inte alls rätt att läkaren skulle kolla läget när jag ändå skulle till gynmottagningen.
gynekolog 1906.jpg
Även om själva gynsituationen fortfarande inte är så trevlig så måste jag säga att det är i alla fall bättre nu än i början på 1900-talet 😉

Läkaren på vårdcentralen skickar en remiss till den gynmottagning som du önskat få komma till. I mitt fall tog jag Varbergs sjukhus, ett val jag är mycket nöjd med!

Läkaren på gynmottagningen gör en vaginal undersökning av dig och tittar på hur det ser ut. I mitt fall konstaterade läkaren att jag hade ett bakre framfall (rectocele). Detta hade jag själv räknat ut då jag inte kunde tömma min tarm som jag skulle. Tarmen buktade alltså in mot slidan och ner mot slidmynningen och det gjorde att tarmen inte kunde tömma sig utan hjälp från mig. Läkaren på gynmottagningen meddelar att du kommer få ett brev med kallelse för operation. Hen går även genom hur en operation går till. I mitt fall fick jag se tecknade bilder på hur en bakre framfallsoperation går till för att förstå hur ingreppet utförs. Jag tyckte verkligen INTE om att se dessa bilder! Opereras i två lager och just DÄR!

framfallsoperationen

Efter en tid får du en kallelse via brev där det står vilken dag du ska bli opererad. Det går att boka om dagen. I kuvertet finns även:

 • En hälsodeklaration som du ska fylla i och skicka in med frankerat kuvert.
 • Information om att du ska köpa Descutan för ”grovrengöring” av dig och hela din kropp inför operationen.
 • Hur du ska göra med mat och vätska dygnet innan operation.
 • Papper på att du ska lämna blodprov på din vårdcentral. Ett tips är att du bokar provtagningen i god tid då de på en del vårdcentraler inte prioriterar uppdrag ”utifrån”. Blodprovet visar bl.a. vilken blodgrupp du har.
blodprov

Dagen närmar sig – hur förbereder jag mig inför en framfallsoperation?

 • Dagen innan operation ringer du till sjukhuset för att få redan på vilken tid du ska vara på plats för inskrivning på dagoperationen. (Jag skulle vara på dagoperation, men det kan skilja sig)
 • Kvällen innan operationen ska du göra en helrengöring av hela dig. Detta görs med Descutan (köps på Apoteket). Köp ett paket för två tvättar, dvs. ett paket med fyra rengöringsdoser då det går åt två rengöringsdosor per tvätt.
 • edf

Ta bort nagellack och alla smycken. (Jag har piercings i öronen, men de fick jag ha kvar).

 • Schamponera håret med medel från Descutan i påse.
 • Skrubba dig på hela kroppen med svampen.
 • Öppna nästa omgång paket och upprepa proceduren, först håret, sen kroppen.
 • Torka dig med en ren handduk.
 • Ta på dig rena sovkläder.
 • Lägg dig i nybäddad säng med rena sängkläder.
 • OBS! Ät inget efter 24:00 kvällen innan operation.
 • Operationsmorgon – Enbart klar dricka får intas, dock ej senare än två timmar innan planerad operation.
 • Gör samma rengöringsprocedur som under kvällen innan du gick och la dig.
 • Torka dig med en ny, ren handduk.
 • Ta på dig rena kläder.

Det är ganska mycket “ceremoni” inför en operation har jag märkt. Utöver instruktioner från sjukhuset så vill, åtminstone jag, fixa frissen “down there”. Eftersom jag inte har blivit vän med tanken på brasiliansk vaxning så får jag ju istället vända mig ut och in för att få det så bra som möjligt – jag vill då inte lägga mig i gynställning med en afro mellan benen 😉

23514930_1712397165490887_1706096502_o (1)
OM jag någon gång ska göra en Brasiliansk vaxning så är det hos Svenska skönhetsakademin i Varberg, men…nej, jag tror aldrig att det kommer ske.
 • Hur går en operation till?
  • När du kommer in till sjukhuset får du byta om till sjukhuskläder och förmodligen lämna ett urinprov. Du blir tilldelad en säng, antibiotika (i förebyggande syfte), samt lugnande- och smärtstillande tabletter. Läkaren kommer och pratar med dig och ser till att du får svar på eventuella frågor.
  • Inne i operationsrummet fick jag ligga i en “gynsäng”, liggande med benen upp. Jag fick syrgas i näsan och en nål i armen. Jag ville inte vara vid medvetande under operationen så jag sov skönt medan de opererade. När allt var klart väckte de mig och jag fick lägga mig i min säng.
 • Vilka komplikationer kan uppstå under operationen? Allt står på den informationslapp du får inför operationen. I mitt fall så brukar jag vara ganska kavat när det gäller smärta och saker som ligger utanför min kontroll, men i detta fallet var jag riktigt orolig. Tänk om operationen skulle påverka mitt sexliv till det sämre?! Jag och min man har det väldigt bra på den fronten nu till skillnad under åren efter barnen, när slemhinnor var sköra och inte så samarbetsvilliga. Hur det kommer bli med sexlivet har jag fortfarande ingen koll på, man måste nämligen vänta med sex under minst fyra veckor efter operationen. Det jag kan säga so far är i alla fall att jag har fått ett lugn nu när operationen är genomförd och jag är övertygad om att min kropp kommer leverera som tidigare, det är i alla fall min tro och mitt hopp 😉
sex-2738360_1280.jpg
Fotocred: Pixabay.com
 • Vad händer efter operationen? 
  • Efter ca 30 minuter fick jag mycket smärta och detta förmodligen för att de opererat så nära de nerver som finns vid tarmarna. Denna smärta var svårdistraherad och höll i sig under några timmar. Jag kunde inte gå när jag skulle hem så det blev rullstol till bilen. Ett tips som funkade för mig var att lägga en värmefilt runt höften och mellan benen, det var ett mycket bra komplement till morfinet som jag fått av läkaren. Alla får inte sån här smärta, så det är inget man måste förbereda sig på.
  • Jag fick utskrivet morfin och en tablett mot illamående efter operation. Båda dessa tabletterna har varit till STOR välsignelse. Det funkade även bra att följa nertrappningsschemat som läkaren skickat med, även om det var lite läskigt att släppa de små smärtstillande vännerna.
  • Eftersom jag opererades för ett bakre framfall är det av vikt att jag under 50 dagar har “följsam” avföring. För detta fick jag ett pulver som heter Omnilax. Detta slutade jag däremot att ta efter några dagar då jag fick otrolig smärta och kramp i hela magen. Jag kallsvettades och trodde jag skulle spy – inte värt det. Istället tog jag fram mina kunskaper om hjälp för “naturlig väg till bra mage”. Psylliumfrö och katrinplommon i vatten. Nu mår magen prima och jag har ingen smärta alls!
  • I mitt fall blev jag sjukskriven i 4 veckor eftersom jag gjorde en bakre framfallsoperation och har ett fysiskt arbete. Tiden för sjukskrivning verkar kunna variera väldigt.
  • Det tog lite dryga veckan för mig att kunna sitta helt vanligt på en stol, men det kan säkert variera. De kortare sträckorna jag gått har fått gå i sakta mak, nu efter dryga veckan känner jag dock att jag kan öka på stegen.
  • Jag får inte träna något som belastar bäckenbotten under de fyra första veckorna efter operationen. Däremot kommer jag idag ta min första promenad och dagen till ära så skiner faktiskt solen, så den promenaden ser jag verkligen framemot! 🙂
 • Hur tränar man upp sig efter ett framfall? Tyvärr fick jag ingen som helst information kring hur jag ska träna upp min bäckenbotten igen. Nu arbetar jag som personlig tränare så jag har koll på vad jag ska göra och hur jag gör det på bästa sätt, men jag tycker att den infon ska komma från sjukhuset.
  • Jag skulle vilja ge tre tips:
   • Börja andas enligt Anders Lönedal – se info ovan. Då aktiveras bäckenbotten vid varje andetag du tar.
   • Gör knipövningar
   • Hitta bålstyrkan – inte bara “navel bak mot ryggrad”, utan lägg även till en liten aning av “svansen mellan benen” känsla.
23555172_1712405362156734_1283143437_o.jpg

Givetvis är vi individer och våra operationer och informationen kring dem ser olika ut, men detta var från “my point of view” och jag hoppas att du har fått mer kött på benen inför en eventuell operation. Framför allt så hoppas jag att jag, genom min berättelse, har knäckt ett, åtminstone litet, hål på detta tabuområde.

Allt gott till dig! Stor kram!

Jag önskar att få sprida glädje, energi och inspiration,
men även eftertanke och reflektion.

 Låt inget/ingen få stjäla din glädje! Allt gott! Stor kram //Paulina

Läs fler inlägg

Rulla till toppen