SÅ kan du komma igång med träningen!

Det jag presenterar här är en utmärkt väg för oss som önskar hitta motivation till att börja träna och få till regelbundenheten i träningen. I slutet av november skrev jag ett inlägg om att jag har som ambition att komma tillbaka till de rutiner som jag hade innan min framfallsoperation när det gäller min träning. Vilken är då den hemliga vägen mot att lyckas i detta?

IMG_20170610_185219_909
Fotocred: Anna Truelsen, en av mina träningskompisar, en av de som inspirerar när jag själv tappar motivationen. Här på vår gemensamma tjejresa på Rhodos 2017

Varför ska du börja träna?

Fundera på varför du ska träna och försök hitta en positiv anledning. En person tränar för att hen vill få bättre kondition, för att må bättre, bli stark, mer rörlig och uthållig. En annan person tränar för att bli smalare, gå ner i vikt, bli biffig eller för att ändra sina kroppsproportioner. Den förstnämnde tränar för att hen vill ta hand om sig, den sistnämnda tränar för att hen inte är nöjd med sig själv.

Träning ska vara rolig, stärkande och uppmuntrande för oss, inte destruktivt på ett sätt så att vi hamnar i ett kroppsfixerat tillstånd där vi jämför, granskar, kritiserar och ser ner på oss själva.

Träna för att du tycker om dig själv – inte för att göra om dig själv!

Ta aktiva beslut

Om vi går på stundens känsla kommer vi göra mycket som vi inte vill göra. Vi kommer också att låta bli mycket av det vi egentligen önskar göra. Ta för vana att stanna upp i varje “beslut/vägval”. Ta ett aktivt val; det kommer leda dig dit du vill, samtidigt som omständigheterna, runt dig, inte längre kommer hindra eller förföra dig.

edf

I det överskådliga – “Under den kommande veckan ska jag planera in, och prioritera, träning i mitt schema, detta ska jag göra för att…”  Eller: “Under den kommande veckan ska jag inte planera in eller prioritera någon träning i mitt schema, detta ska jag låta bli för att…”

I stunden – “Jag ska träna idag, det kommer jag att göra för att….” Eller: “Jag ska inte träna idag, jag väljer bort det för att…”

Skapa rutiner och håll dig till dem

Det är betydligt lättare att komma ihåg något som ska göras varje dag, än något som ska göras varannan eller var tredje dag. Om vi tar min psykofarmaka som exempel så är det något jag måste ta varje dag, något jag aldrig glömmer. Mina d-vitaminer däremot, som jag ska ta varannan dag, de glömmer jag allt som oftast.

Att träna varje dag, kan låta en aning hysteriskt för många, men för att komma in i bestående rutiner så kan det vara just detta som är nyckeln till framgång! Med detta vill jag poängtera följande: När jag uppmuntrar till att träna varje dag, så  utgår jag från min “good enough-princip”. Du ska göra något varje dag och det du gör, det är “good enough”! SÄRSKILT när du är nybörjare!

I tidigare inlägg kring träning och framfall så har jag visat hur jag tränat under de första sex veckorna efter operationen. Häromdagen kände jag mig redo för att lägga på lite motstånd, så nu går vi vidare i processen! 🙂 Kära värld vilken träningsvärk jag haft! Det ser inte mycket ut för världen, men det känns!

Hur kan då en “good enough -vecka” se ut?

Träningstiden är inplanerad, för jag har tagit ett aktivt beslut om att jag vill komma igång med min hälsa. Träningen SKA prioriteras!

Måndag – Full motivation, känner mig pigg efter helgen. Går en runda innan jag landar på gymmet där jag kör styrka samt lite rörlighetsövningar. Totalt hamnade jag på dryga timman.

IMG_20170528_170600_910

Tisdag – Solen skiner, men jag har tyvärr inte så mycket tid för träning. Det får bli en raskare 30-minuters promenad på lunchen samtidigt som jag njuter av solen som lyser upp snön.

Onsdag – Så ont i huvudet, vill inte göra någonting. Vad funkar en sån här dag? Jag gör mina rehabövningar, de tar inte lång tid, ca 15 minuter, och jag brukar få igång cirkulationen bra med dom, det kan va skönt.

Torsdag – Grannen frågar om jag vill följa med på ett gruppträningspass på gymmet. Oj, det har jag aldrig testat på förr, men det passar bra,  så jag hänger på! Box kombinerat med spinning – ett riktigt “kötta-pass” på närmare 1 1/2 timma.

edf
Foto från en av våra utbildningsdagar på 4shape i Tvååker.

Fredag– Ont i hela kroppen efter det intensiva passet igår. Träningsvärk är inget farligt, men jag hoppar styrketräningen och ställer mig istället på gåbandet. Glömmer bort tiden då jag tittar på en bra serie medan jag går.

Lördag – Ledig, så skönt! Idag blev det badhuset med familjen, simmade en hel del och lekte med barnen i vattnet.

dav

Söndag – Bokade in mig själv på ett gruppträningspass idag. Ett dansas för nybörjare. Full av energi efter passet bestämde jag mig för att köra lite extra övningar för bålen eftersom min rygg ömmar ibland.

En påhittad vecka, från min sida, men jag tror ni fattar. Ibland blir det mer, ibland blir det mindre, och oavsett så är det good enough!

Är du rädd att du inte når dina mål med denna strategi? Tänker du att du behöver köra hårdare? Huvudsaken är att du hittar en hållbar vana och inte springer rakt in i väggen. Korta offensiver håller sällan för att nå sina mål. Mitt tips är att sätta vanan för att sen avancera. Sitter vanan så är mycket vunnet!

Träningskompisar

Bestäm träff med någon annan. Bäst och mest vinnande är att ha ett flertal träningskompisar med samma mål om att träna regelbundet. Är en upptagen eller sjuk så blir du inte ensam utan har ändå någon som drar dig till gymmet när din egen motivation och energi känns låg.

dav
En träningskompis kan vara allt från din bästa vän, till en familjemedlem eller någon som du inte känner särskilt väl, men som har samma intresse som du.

Det börjar med IDAG

Sorry att spräcka hål på tron, men det handlar inte om “att börja” på måndag, nästa vecka eller efter nyår. Det handlar om att du ska starta IDAG! Det är NU du sätter nya rutiner och nya vanor, inte sen.

Givetvis finns det många fler bra tips på hur du ska lyckas, men jag tror att det finns en stor hemlighet i att “göra något varje dag” och att ha “good enough” -principen i minnet.

LYCKA TILL!

Jag önskar att få sprida glädje, energi och inspiration,
men även eftertanke och reflektion.

Gör aktiva val och välj livet oavsett omständigheter. Låt inget eller ingen få stjäla din glädje! Allt gott! Stor kram //Paulina

Läs fler inlägg

Rulla till toppen