Andning & lymfa – det kan förändra ditt liv!

Jag är fullständigt övertygad om att Anders Lönedals och Linda Öhrns kunskap kring andning och lymfa kommer att förändra folkhälsan i Norden. Jag tror på det enkla och deras teorier och forskning är precis i linje med hur jag ser på vår hälsa. Allt hänger ihop. Psykofysiologi, det som händer oss på det psykologiska planet, påverkar oss också fysiskt.

img_20180312_2136452603893630501841680.jpg
Anders och Linda under utbildningen, Kungsbacka 2018

Alla, åtminstone väldigt många av oss, lever ett liv med ett, mer eller mindre, kroniskt stresspåslag. Att ständigt ha stress “påslaget” ger oss förödande konsekvenser, både psykiskt och fysiskt. Detta är ingen hemlighet, frågan är bara hur vi stoppar den alltför negativa spiral många hamnat i. Visste du att den psykiska ohälsan större än någonsin trots att vi “har det så bra”? Visste du att användandet av psykofarmaka har ökat så ofantligt mycket, även bland unga. Idag skrivs det ut antidepressivt och sömntabletter till barn i lågstadiet, det är vansinnigt!

screenshot_20180312-2225363130185614314427889.jpg
Fotocred: Pixabay.com
pill-3184911_1920
Fotocred: Pixabay

Men, vet du vad?! Jag tror att vi har svaret, jag tror på djupet av mitt hjärta att HÄR har vi svaret! Detta är kunskap som borde vara obligatorisk i förskolor, skolor, ja överallt i samhället. Detta skulle förändra folkhälsan i Sverige! Det är för enkelt för att vara sant, men jag tror att i det enkla, där finns det många hemligheter.

Andning

När vi andas, med rätt teknik, gör varje utandning att vi slappnar av. Vilken funktion vi har inbyggd i vår kropp! Nu är ju inte verkligheten så bra för de flesta av oss, men den kan bli!

people-2942872_1920.jpg
Fotocred: Pixabay.com

Testa dig själv – Hur är det med din hälsa? Känner du igen dig i något…?
Trött, stressad, huvudvärk, yrsel, känslolös, pressad, hjärndimma, sjuk, blek, sover dåligt, trött när du vaknar, tryck över bihålor, täppt i näsan, svårt att koncentrera dig, kalla händer, värk i axlar, nacke, o.s.v.

Testa vidare – om du kände igen dig på några av ovanstående symtom
* Andas du A genom näsan eller B genom munnen på dagtid?
* Andas du A genom näsan eller B genom munnen under nattetid?
* Andas du A neråt magen (rör sig magen utåt när du andas in?) eller andas du B upp mot axlarna?

Om du svarade B på någon av de ovanstående frågorna så tror jag att du är en, av alla de, som kan bli hjälpt av att ändra din andningsteknik!

Hur gör man?
* Andas med näsan dagtid, ha munnen stängd för att komma in i rätt vana. Anpassa intensiteten i dina aktiviteter så att det fungerar att ha stängd mun.
* Sätt en tejp för munnen under nattetid. Kan låta makabert, men funkar bra för de flesta. Använd kirurgtejp eller sovtejp.
* Lägg dig på golvet, lägg något  på din mage. När du andas (genom näsan 😉 ) ska saken höjas och sänkas. På detta sätt andas du rätt och diafragman får komma i rörelse.

belly-3186730_1920
Har du svårt att placera andningen neråt i magen så lägg något tungt på magen, ex. en bok, det brukar hjälpa att hitta rätt. Fotocred: Pixabay.com

Rätt andning handlar alltså om att andas genom näsan, samt att få ner andningen mot magen så att diafragman får arbeta vid varje andetag. Så enkelt, men ändå så svårt.

Andning och lymfa

När väl andningen har börjat komma igång, utifrån ett biologiskt riktigt sätt, börjar man stimulera lymfsystemet genom olika övningar och massage. Lymfsystemet har inte någon egen pump, som blodsystemet har, och p.g.a. det behöver andning och diafragma vara i funktion för att lymfsystemet ska komma i flöde.

Lymfa

Vad är lymfa?
Det var inte länge sen lymfsystemet erkändes som ett organ, så tyvärr finns det inte så mycket kunskap om det inom sjukvården och den kunskap som finns där är tyvärr väldigt begränsad och ej komplett i sin helhet. Väldigt kort så är lymfan är ett system som renar oss från slaggprodukter. Om inte lymfan fungerar som den ska, sparas mycket slagg i våra kroppar, vilket ger oss negativa konsekvenser av olika slag.

Testa dig själv – hur är det med din lymfa? Känner du igen dig i något?
Vissa kroppsdelar är kalla, celluliter, dålig cirkulation, du svettas inte, svullna fötter, ben och/eller händer, öm i huden, lipödem, lymfödem, fuktiga handflator, en tjock klump vid nacken, svullen på insida knä, mage och/eller överarmar, du tränar och äter rätt men du minskar inte i vikt.

orange-peel-273151_1920
Celluliter är något alla kan få, oavsett om man har en smal eller fyllig kropp. Fotocred: Pixabay.com

Hur gör man?
Cirkulation, något som är superviktigt för lymfan och det är viktigt att den kommer igång i hela kroppen. Det finns flera olika övningar man kan göra för att hjälpa lymfsystemet att få skjuts. Torrborstning, tåhäv, änglavingar och lymfmassage är några metoder som är mycket effektiva. Det viktiga att göra borstningen och massagen med rätt tryck och i rätt riktning och i ett samspel med andningen. Övningarna är enkla, men det gäller att vara envis och uthållig i övningarna och inte glömma bort eller ge upp.

Ett exempel på övning är – tåhäv
När du gå upp på tå ska du andas ut (med näsan).
* När du kommer ner mot golvet, ska du andas in (med näsan och ut vid diafragman).

Jag önskar att få sprida glädje, energi och inspiration,
men även eftertanke och reflektion.

 Låt inget/ingen få stjäla din glädje! Allt gott! Stor kram //Paulina

Läs fler inlägg

Rulla till toppen