Kaos på återbesök efter framfallsoperation!

You’ll find Google translate in the menu…….. Tryck på rubriken för att läsa hela inlägget…….

De flesta som surfat in på min blogg är alla ni som ska, eller som har, utfört en framfallsoperation. Jag förstår att frågorna är många och jag lovar att göra det bästa för att ge er det mesta av min upplevelse och erfarenhet. Observera dock att mina ord reflekterar min personliga resa inom området, ingen vet hur exakt din resa kommer att se ut.

Ja, jag kan träna. Jag kan köra tung styrketräning och jag kan även springa utan problem. Jag har ingen som helst smärta i lårvik och inte heller känner jag av det tidigare framfallet. Jag vill poängtera att jag är noga med att dra upp och spänna bäckenbotten vid lyft, vill ju inte gärna behöva gå igenom ytterligare en operation pga återfall för att jag slarvat.

Komplikation efter framfallsoperation

Tyvärr har jag fått en komplikation efter ingreppet, jag kan fortfarande in tömma tarmen vid toabesök, men pga andra orsaker än tidigare. Min gynekolog verkade aldrig varit med om problematiken, men jag har träffat på flera kvinnor som berättat att även de har problem med att tömma tarmen efter operation. Tyvärr verkar många kvinnor hoppa över att ”ta tag” i den nya situationen, så sjukvården verkar inte vara helt med på att detta är ganska vanligt efter en framfallsoperation.

Återbesök efter framfallsoperation

Tyvärr är det inte rutin på att få ett återbesök efter en framfallsoperation. För min egen del fick jag själv boka in en tid och det fick jag göra med viss påstridighet, vilket jag tycker är synd då jag anser att det borde vara en given rutin.

Är du känslig ska du inte läsa vidare för här kommer en bokstavligen naken bild av vad som hände mig under mitt begärda återbesök.

Det var kaos i gynstolen

Alla som suttit i en gynstol vet att man vill va fräsch i underlivet innan man ska klättra upp i gynstolen, så även jag. Eftersom min menstruation inföll på givet datum för besöket, ringde jag mottagningen för att få ändra tid. Men, nej då, mens, det va inget problem och jag uppmanades att komma in ändå.

Jaha Paulina, du önskade ett återbesök pga att något inte funkar som det ska efter operationen, vad är det som inte funkar? Jag berättar för läkaren; jag kan inte tömma tarmen utan att pressa emot med fingrarna på mellangården och vid sidan av anus. Ok. Läkaren va väldigt mån om att jag skulle va med på det hon gjorde varpå jag fick en spegel i handen så att jag skulle kunna följa med i det som hände under undersökningen.

Det blev kaos! Blod runt vaginan, blod på insidan av låren, blod på läkaren, blod på underlaget under mig. Blod i sig, inget konstigt med det, men att sen även ha ett av läkarens fingrar i vaginan och ett finger i rumpan upptill blodbadet, ja, det va en mycket surrealistisk situation. Att sen dessutom sitta med en spegel och iaktta eländet, det kan bryta ner vem som helst. Eller så kan man göra som jag, ha lite självdistans och skratta åt kaoset 😉

Det konstaterades, under undersökningen, att jag hade en ”ficka”/lite större tomrum i tarmen, precis innan anus. Därav min problematik.

Innan operationen fick jag hålla emot på mellangården för att kunna tömma tarmen och för att inte framfallet skulle pressas ner alltför mycket. Nu efteråt så är framfallsproblematiken försvunnit men, en ficka har bildats. Nu måste jag dessutom pressa emot med fingrarna vid sidan om anus, det behövde jag inte innan operationen.

Jag har fått en tid för ytterligare ett återbesök, den träffen kommer vara ca ett år efter min operation, i november väntas den. Läkaren hoppades på att det hela skulle rättas till, men jag är osäker. Nio av tolv månader har gått och problematiken kvarstår.

Tyvärr står inte återbesök som rutin efter en framfallsoperation, vilket jag anser är skandal då sjukvården missar alla kvinnor som fått kvarstående problematik efter operationen.

Jag förstår att de flesta kvinnor med denna problematik, efter en framfallsoperation, struntar i att boka ett återbesök trots att man har problem med tartömning. Man har redan kämpat igenom sig en operation och en lång tid av läkning och återbyggnad av styrka. Man vill inte mer. Men, jag tror, för att sjukvården ska få upp ögonen för denna problematik, så måste vi kvinnor göra en insats för oss själva, och för varandra, och boka in det där mötet.

Jag önskar att få sprida glädje, energi och inspiration,
men även eftertanke och reflektion.


På den här bloggen får du pepp och support kring din psykiska- och fysiska hälsa (följa-knapp finns i menyn). För daglig inspiration rekommenderar jag dig även att följa mig på Facebook: Paulina Sweden och Instagram: @paulina_sweden.

Har du frågor – Fråga!
Är detta något du vill att andra ska få ta del av? – Dela! Dela-knappar finns nedanför eventuell reklam.

Allt gott! Gör aktiva val och välj livet oavsett omständigheter. Stor kram //Paulina

En reaktion på ”Kaos på återbesök efter framfallsoperation!

  1. Att läsa det här var både så befriande och samtidigt sorgligt och upprörande. Jag har nyligen gjort en rectocele-operation och sedan dess haft svårt att tömma/tömma helt, vilket gör att det hela tiden ligger avföringnoch trycker på framåt. Precis som alla informationer säger ska undvikas, men efter 3 samtal och ett besök hos KK efter operationen får jag noll förståelse eller relevant respons. Istället för att förstå att det här verkligen är ett problem så har jag fått höra att det x) bara är gaser och stygnen som gör att det känns som det trycker y) att tarmen klarar att tömma sig när det behövs ”tänk bara på att t o m vuxna ibland bajsar på sig, så stark är tarmmuskeln” z) Du får tänka på att det är väldigt mycket som händer både fram och bak för dig nu, så det kan ta fler veckor innan det känns som vanligt. Det ska inte kännas som vanligt nu, det är ju väldigt mycket sytt på dig.
    När jag var där idag var det inte ens någon som ville titta på läget och undersöka. Otroligt respektlöst är hur det känns.

    Ledsen att du verkar ha fått ungefär samma dåliga respons, men jag ska ta med mih det här i kommande möten m vården.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.