Lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens egna, kraftigfulla reningsverk. När det är i god funktion hjälper det till att transportera ut allt det där som inte ska stanna kvar i kroppen; inflammationsämnen, gamla celler, gifter, slagg, vätska, m.m.

Lymfsystemet hjälper till att försvara oss mot bakterier, virus och svampar, den har alltså en central roll för vårt immunsystem. Det är min fulla övertygelse att ett stagnerat lymfsystem också är orsaken till många av våra diffusa sjukdomssymtom i västvärlden.

Nu till det fina, vi kan alla hjälpa igång vårt lymfsystem med enkla medel, det är ingen quickfix, men en god investering!

Lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens egna, kraftigfulla reningsverk. När det är i god funktion hjälper det till att transportera ut allt det där som inte ska stanna kvar i kroppen; inflammationsämnen, gamla celler, gifter, slagg, vätska, m.m. Lymfsystemet hjälper till att försvara oss mot bakterier, virus och svampar, den har alltså en central roll för vårt immunsystem. Det är min fulla övertygelse att ett stagnerat lymfsystem också är orsaken till många av våra diffusa sjukdomssymtom i västvärlden. Nu till det fina, vi kan alla hjälpa igång vårt lymfsystem med enkla medel, det är ingen quickfix, men en god investering!

Lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens egna, kraftigfulla reningsverk. När det är i god funktion hjälper det till att transportera ut allt det där som inte ska stanna kvar i kroppen; inflammationsämnen, gamla celler, gifter, slagg, vätska, m.m. Lymfsystemet hjälper till att försvara oss mot bakterier, virus och svampar, den har alltså en central roll för vårt immunsystem. Det är min fulla övertygelse att ett stagnerat lymfsystem också är orsaken till många av våra diffusa sjukdomssymtom i västvärlden. Nu till det fina, vi kan alla hjälpa igång vårt lymfsystem med enkla medel, det är ingen quickfix, men en god investering!

Känner du igen dig?

”Puckel” i nacken är ett typiskt lymfstopp orsakat av bl.a. dålig hållning, stelhet och spända axlar. Med fel andningsteknik och dålig hållning brukar puckeln komma som ett brev på posten.

Ansamlingar vid knän är vanligt vid ett dåligt flöde i lymfystemet och ofta gör det ont när man klämmer på området.

Gäddhäng, även detta område kan ömma ordentligt och det är även vanligt att detta område känns lite kallare än andra delar på kroppen.

Puckel på nacken
Ansamling ovanför bh-band, på ryggen mot armhålor.
Hylla ovanför rumpan
Gäddhäng
Ansamling vid knäna
Öm i huden
Kalla kroppsdelar
Svullnader, vätskefylld
Ojämn under huden
Dålig cirkulation
Diffus smärta
Ledvärk
Hjärntrötthet
Stress, ångest
Depressioner
Huvudvärk
Inflammationer
Värk
Täta bihålor
Värmekänslighet
Diffusa sjukdomar
Svårt att gå ner i vikt
Sömnproblem
Må dåligt av viss träning
Sömnproblem
Trötthet
Mage som krånglar
Hudproblem
m.m.

VI TITTAR PÅ HELHETEN

Det går inte att komma ifrån det, om vi ska ha ett fungerande lymfsystem, måste vi titta på helheten och vi måste förstå att vår mentala och fysiska hälsa påverkar varandra. Jag har tagit fram ett helhetskoncept där man jobbar utifrån flera olika aspekter, det handlar inte endast om att ge eller ta emot rätt behandling eller att äta rätt saker, det handlar om helheten, psykofysiologi.

Rätt andning påverkar hela dig, din fysiska och din mentala hälsa.

Utan rätt andning har inte lymfsystemet någon pump och du kan svullna och få problem med din hälsa. Felaktig andning påverkar också höft, rygg och huvud, då vi får en felaktig rörelse i kroppen.

Rätt andning påverkar din mentala hälsa genom att den hjälper till att tvätta din hjärna. Rätt andning sänker också stress, oro och ångest.

Så här ska det se ut – När du andas in, då ska de nedre revbenen vidga sig. Kolla in videon här >>

Andningskurs – Behöver du hjälp med att hitta rätt andning, då kan du gå den onlinekurs jag tagit fram. Den är förinspelad och du kan titta på den om och om igen. Den är i tre delar och är över flera veckor. Du kommer få hjälp att steg för steg utveckla din andning. Kursen hittar du här >>

Andning under natten – Det är av vikt att du andas med näsan under nattetid. Andas du med munnen, då försurar du ditt system och du kan svullna. Återhämtningen blir sämre och du får en mer ytlig sömn.

Jag rekommenderar att du använder sovtejp under nattetid. Det går bra med vanlig, tunn vit, kirurgtejp. Detta brukar även vara effektivt vid sömnapné och snarkningar. Tycker du att det är läskigt att tejpa för hela munnen, då kan du istället sätta en tejpbit i riktning näsa till haka.

DIN HEMLÄXA

 • Titta på videon ovan, titta dig sen själv i spegeln, andas du rätt eller blir det fel?
 • Om du andas rätt, då är det bara att praktisera, det ska funka liggande, sittande och stående. Det ska funkar när du är avslappnad och när du är stressad.
 • Andas du fel eller om du är osäker på om du andas rätt, då följer du länken och köper kursen. Detta är första och viktigaste steget i din resa. Kursen hittar du här >> Kursen kan köpas via ePassi här >>

Min generella rekommendation är att du dricker 1 liter per 30 kg kroppsvikt och dag. Vattnet ska vara kroppstempererat och inte kolsyrat.

Dricker du mer, då ska du kissa mer. Märker du att du inte kissar mer utan istället svullnar, då ska du minska vattenmängden igen.

Du behöver också salt eller elektrolyter. Väljer du salt, då kan du blanda lika delar grått havssalt, Himalyasalt och örtsalt. Du byter ut ditt vita salt mot detta. Du kan ha det i maten eller ta det sidan om. Ta ca 1/4 tsk per liter vatten du dricker per dag.

Önskar du hellre att ta elektrolyter, då kan du få det genom tillskott, gurka eller cocosvatten.

Låt gärna vattnet vara kroppstempererat när du dricker det. På så vis behöver inte kroppen lägga energi på att värma upp det, samt att det bli mer vilsamt för kroppen.

Vill du läsa mer om vatten och dess goda effekt, då tipsar jag om boken ”Din kropp skriker efter vatten” med Dr.F. Batmanghelidj

DIN HEMLÄXA

Nu ska du skapa förutsättningar för att lyckas. Här är några tips:

Köp in salter eller elektrolyter, du hittar det på nätet.
Sätt larm på tider då du ska dricka
Hitta ett sätt att få i dig vattnet bäst; via mugg, flaska, sugrör, glas, etc.
Införskaffa termosar så att du kan förbereda rätt mängd redan på morgonen. På kvällen ska allt vara tömt.
Smaksätt gärna med grönsaker eller frukt. Du kan även smaksätta med ett te (ej svart, vitt eller något te med tein eller koffein)

Om vi inte har tillräckligt med omega3, via tillskott eller mat, då byggs våra cellmembran av andra fetter. Detta fett gör våra cellmembran hårda och vi kommer ifrån våra normala funktioner i kropp och hjärna.

När signalerna försämras, då skapar det problem för vår mentala och fysiska hälsa.

Du kan äta bra, ta fina tillskott, men ändå få uteblivna resultat. Detta är ofta för att vi har hårda cellmembran, vi äter bra, men har inget bra näringsupptag.

När cellmembranen är elastiska, genom en bra omega3, då öppnar sig cellen och näringen kan komma in och slaggprodukterna komma ut, vilket hindrar kroppen att skapa hälsorelaterade problem.

En bra omega3 är alltså grunden för att dina celler ska funka som de ska, men alla omega3 är INTE bra. Jag har valt att samarbeta med det företag som jag anser tar fram en av de bästa oljorna. Tar man omega3, då ska det göra skillnad på riktigt.

DIN HEMLÄXA
Behöver du veta mer innan du beställer omega3, då går du in på  denna länk >> 

Är du redo att beställa, tryck här eller om du har frågor till mig, då är du välkommen att mail. Skriv någon rad om dina hälsoutmaningar, din vikt och eventuella frågor. Mail >>

Vi klarar huuur mycket som helst, OM vi även fyller på med pauser, vila och återhämtning. Det handlar om att ligga på PLUS i kraft och energi.

Vad är återhämning – återhämtning sker utan skärm och utan prestation. Återhämtning sker när vi kan släppa allt och inte behöver ha koll på något. I återhämtningen lagar vi oss själva, vi fyller på och skapar ny kraft. Batterierna laddas.

Tips på återhämtande aktiviteter:

 • Långsam promenad
 • Ett bad
 • En lång dusch
 • Basta
 • Titta in i en brasa
 • Ligg på marken och titta på himlen
 • Följ en meditation
 • Gossa med katten
 • Gör en kroppsscanning
 • Ligg på vibrationsplattan
 • Ligga på IR-madrassen
 • Lyssna på skön musik
 • Kramas
 • m.m.

Vi rostar och bryts ner – När vi står på minus, då rostar vi, våra celler oxiderar och vi bryts ner, det gäller både hjärnan och våra kroppar. Är vi under hög press och stress, då är det extra viktigt med en bra omega3, som har som uppgift att skydda våra celler från oxidativ stress. Den skyddar också hjärnan från att tappa sin normala funktion. 

DIN HEMLÄXA

 • Nu gör du en lista på återhämtning som passar dig. Det ska vara enkelt och helt utan att du ska behöva anstränga dig. Ex. att passa barnbarnen räknas inte, det kräver ansvar. Fyll på listan när du kommer på fler saker. Gör något varje dag, gör det som din medicin.

När de andra fyra grundpelarna är på plats, då är det dags att ta hand om dig på alla andra plan och vi kommer titta på det utifrån ett helhetsperspektiv. Fortsätt vidare till “kost” och alla andra ämnen som följer på sidan.

Ta bort två saker, socker och gluten.

Gluten – Tänk att gluten fungerar som klister, det där som håller ihop degen. 

Socker – Tänk att socker fungerar som jäsningsmedel, som får processer att växa. Med socker menar jag vitt socker. Att äta frukt, honung, m.m. det är ok i min värld. Är du sockerberoende då behöver du vara försiktigare, men du ska också fundera på en bra omega3, det kan stötta dig i detta.

Du vill varken ha klister eller jäsningsmedel i din kropp.

Mjölk – Var restriktiv med mjölkprodukter. Har du en högkänslighet mot det, så rekommenderar jag att du tar bort det.

Fett – Det kan vara till fördel att vänta med det feta till vid lunch och inte heller äta det alltför sent på kvällen.

Matproblematik – Att börja kontrollera kosten kan vara en fälla om man har eller har haft någon typ av matproblematik. I dessa fall välj det sätt som du vet är bäst för dig och för ditt mående och din problematik. Gå inte in i en matfälla för att jag uppmuntrar till att ta bort vissa delar från kosten.

DIN HEMLÄXA

 • Gör en lista på substitut, vad ska du äta istället för gluten och istället för socker?
 • Handla INTE hem produkter med gluten och socker, du VET dina svagheter.
 • När suget kommer, när du känner att du vill ”unna dig”, fråga dig då ”vill jag klistra ihop och jäsa min kropp?”. Ta ett beslut efter ditt svar till dig själv.

Vår rörlighet och hållning påverkar hela vår fysiska och mentala hälsa. En felaktig hållning hindrar lymfsystemet att fungera, din mentala hälsa försämras och ohälsa är på väg.

Om du tittar dig i spegeln, kan du se en dålig hållning genom att något stämmer in på dig:

 • Axlarna är framåtroterade
 • Handflatorna pekar inte mot varandra utan är riktade lite bakåt när du står eller går.
 • Övre delen på ryggen är rundad
 • Huvudet är lite framåt, vissa får gamnacke och/eller ”lymfpuckel”
 • När du sitter ”tappar du ner överkroppen”
 • Du svankar
 • Du har korta framsida lårmuskler och/eller höftböjare
 • Du går framåtlutad
 • m.m.

Om du har en hållning och en rörlighet som behöver hjälp på vägen, då behöver du göra något åt det. Våra vanor och livsmönster gör att vår hållning och vår rörlighet försämras och när det händer, då får vi konsekvenser i ett sämre fysiskt och mentalt mående. 

Gå in på denna länk och lyssna på när jag berättar om hur hållningen och rörligheten påverkar hela dig >>

DIN HEMLÄXA

 • Titta dig i en spegel, eller filma dig från lite olika håll.
 • Gå igenom listan ovan och reflektera kring hur din hållning är kring axel- och höftparti. 
 • Behöver du hjälp med att räta upp kroppen, då kan du köpa kursen Rörlighet och hållning. Med enkla övningar kommer du få de verktyg du behöver för att räta upp din kropp, vilket kommer hjälpa dig på vägen mot en bättre hälsa >>
 • Det är viktigt att du tar tag i detta, oavsett om du köper min kurs eller ej.

En del kan träna intensivt, tungt och länge, andra behöver anpassa sin träning, så att de inte svullnar eller blir sjuka.

Musklerna fungerar som hjälppumpar för lymfsystemet och vår mentala hälsa behöver de hormoner som frisätts vid aktivitet, så det är av vikt att du rör på dig.

Om du svullnar av träning, kondition eller styrka, då finns det några saker du kan testa för att träningen full ut ska vara positiv för din kropp:

 • Värm upp långsamt innan träning, varva ner långsamt efter träning.
 • Träna med stängd mun – andning med öppen mun gör att du kan svullna. Detta innebär att du kan behöva sänka tempot, men så småningom kommer du åter igen kunna öka tempot allteftersom din lungkapacitet ökar.
 • Sänk din intensitet, ta inte i riktigt så mycket som du brukar.
 • Sänk motståndet

Innan och efter passet, även under passet om du har möjlighet:

 • Djupandas med diafragman, ta 5-10 djupa och lugna andetag.
 • Stå en stund på vibrationsplattan, microvibrationer
 • Gör lätta och pumpande rörelser över nyckelbensgroparna, i armålorna, i ljumskarna och i knävecken, 5-10st/område
 • Gör 5-10st änglavingar med tåhäv

DIN HEMLÄXA

Om du inte hittat en träningsform som du gillar, börja testa. Prova olika saker tills du hittar det som du blir glad av. Det är för din skull du ska träna, inte för att göra om dig, utan för att du är värd det bästa.

Om du är en av de som svullnar av träning, då gör du följande:

 • Välj ut några av ovanstående punkter och testa dem, både sådant du ska göra innan och efter passet, men även anpassning under passet.
 • Är du en person som tänker att passet ska vara hårt och effektivt för att ge effekt, då kan du behöva tänka om. Det du behöver lära dig är att lyssna på din kropp, att känna efter och att anpassa efter de förutsättningar som just du har. Det kommer bli effektivare när du anpassar även om det känns som att du sänker din nivå.

Lymfrörelser kan vara armsvaj, änglavingar, rotationer, m.m. Du hittar dem i Facebookgruppen Lymfsystemet

DIN HEMLÄXA

 • Hitta sådana lymfrörelser som du trivs med. Gör dem någon eller några gånger om dagen, så att du håller igång ditt system. 30s-10 min, gör det som passar dig.
 • Det finns en kultur där man inte ska vara ”yvig”, men vi behöver röra på oss, så utmana dig och gör dessa övningar där du är; på jobbet, i kassakön, i väntan på bussen, osv.

Tanken med egenvården är att vi ska hjälpa kroppen att transportera ut skräp. Det är av vikt att slaggprodukterna lämnar, så att de inte stannar i kroppen och skapa oreda och sjukdomar. Detta är något som vi kan göra förebyggande, men också något vi kan göra för att rensa ut det som suttit där ett tag.

Egenvården kan se olika ut. Här kommer tips på vad du kan göra för att få fart på dina system.

 • Djupandas med diafragman, 5-10ggr
 • Änglavinigar, 5-10st
 • Pumpningar 
 • Skakningar, vibrationsplatta eller stå och skaka 30s-1min

Tips på egenvård:

 • Fösningar
 • Skaka vävnad
 • Skrapning (smörkniv, salladsbestick)
 • Rörlighet & hållningsövningar (se fliken ovan)
 • Fösningar med mirakeltrasa eller frottéhandduk
 • För fötter, vrister och underben

 DIN HEMLÄXA

 • Gör en lista på olika typer av egenvård som passar dig, med eller utan hjälpmedel.
 • Gör din egenvård till en vana som du gör VARJE DAG. Välj från din lista och gör det som du känner för att göra just den dagen. Låt det vara lustfyllt!
 • Avsett minst 10 min per dag för din egenvård

När du gör din egenvård, gratisvarianter eller om du har gjort investeringar i hjälpmedel, så påverkar du hela din kropp när du utför den. Lymfsystemet, hormonsystemet, blodsystemet, nervsystemet, osv. Alla våra system samarbetar, vi är en helhet.

Val av produkter – Min ambition är att ni ska slippa betala fullpris för era hjälpmedel, jag är inte där än, men jag har lyckats få till bra deals på flera håll.

Under min resa har jag exprimenterat med en massa olika apparater. Många företag kontaktar mig och önskar att jag ska promota just deras produkter. Jag testar och utvärderar utifrån ett kritiskt förhållningssätt. De flesta företag får ett nej, då jag inte ser apparaten ha den effekt som jag önskar, men jag har också hittat många hjälpverktyg som funkar väldigt bra och det är de jag vill lyfta fram här.

Här kommer nu tips på olika hjälpmedel som är bra för lymfsystem, cirkulation, för den mentala hälsa, värk, smärta, m.m.

 

Produkter i samarbete med mig

Med rabattkod PAULINA har ni 20% rabatt hos TrendRehab

 • Vibrationsplatta
 • IR-madrass
 • Massagepistol, stor
 • Massagepistol, liten m. värme
 • RelaxMe
 • Fot- och vadmassage
 • CHI-maskin
 • Massageroller
 • Tyngdtäcke
 • Koppor
 • Spikmatta
 • Massagekudde
 • Gua Sha
 • m.m.

 

DIN HEMLÄXA

 • Om du har ekonomi till det, köp hem något som du vill testa, något som du tror skulle hjälpa din hälsoprocess. Är ekonomin begränsad, köp begagnat, men se till att inte betala för mycket för det som redan är använt.
 • När du väl har hjälpmedel hemma, se till att använda det. Har du något liggande, ta fram det, låt det finnas synligt, så att du verkligen använder det.

Alla ärr kan vara upphov till stop, på ett eller annat sätt. Allt från titthålsärr till stora ärr från kejsarsnitt och bröstoperationer.

Om du har en planerad operation framför dig, be då att få ordentligt med information kring hur du ska ta hand om ditt ärr efter operationen.

Några ord om ärrvävnad och vård av ärr >>

Vi behöver skapa liv i den ärrvävnad som finns, först då kan ett flöde skapas. Man kan använda lite olika metoder för att få ett ärr till att börja leva igen. Här kommer några tips:

VÅRD MED HJÄLPMEDEL

 • RelaxMe
 • Massagepistol Koppor
 • Gua Sha
 • Massageroller, m.m

GRATISVÅRD

 • Skrapa med en peng
 • Gnugga med en boll
 • Lyft vävnaden
 • Rör på vävnaden
 • Vrid vävnaden
 • Skaka vävnaden
 • m.m.

DIN HEMLÄXA

Förutsatt att du har ärr, börja ta hand om dem. Låt dem inte vara, utan visa dem daglig kärlek.

Implantat påverkar oss, mer eller mindre. Vissa blir otroligt sjuka, då implantaten kan läcka och skapa stora problem.

 DIN HEMLÄXA

 • Funderar du på att sätt in implantat? Läs på och skapa dig en större bild av vilka konsekvenser som kan uppstå.
 • Är du en som börjat få sjukdomssymtom efter att ha opererat in implantat? Ta ut dem.

Det hade varit toppen om sjukvården hade förstått vidden av ett fungerande lymfsystem. Det hade varit helt fantastiskt om vi hade kunnat få hjälp med reducerade priser, så att vi kan få de behandlingar vi behöver. Tyvärr ser det inte ut så idag, men många strider och kanske en dag står vi där.

Ett dike med att vi önskar diagnoser är att många går till sjukvården och vill att de löser problemet åt en. Det funkar inte när det är problem med lymfsystemet. Här är det egenansvar som gäller, precis som i så många andra hälsosituationer.

Medicin är inte grejen, inte heller kommer diagnosen förändra läget. Det enda som hjälper och som kommer ta dig framåt, så länge vi inte får hjälp med lägre priser på behandlingar, det är att du tar till dig hela den helhet som du hittar på denna sida.

Med det sagt, stå inte handlingsförlamad för att du inte får med dig läkare och sjukvårdspersonal, det finns hopp utanför sjukvårdens väggar.

Jag vill i detta rikta ett stort tack till er som kämpar med att få sjukvården att öppna ögonen för lymfrelaterade problem, ni gör ett stort arbete, TACK!

DIN HEMLÄXA

 • Gå till action
 • Våga stå på egna ben, känn efter, vad behöver du?
 • Skriv ner vad du kan göra utifrån de förutsättningar som du har

Mediciner, tyvärr gör det inte våra kroppar särskilt gott, samtidigt så är det för väl att de finns och kan hjälpa oss. Vi ska dock inte äta det i onödan och vi ska vara restriktiva med vad vi stoppar i oss.

Mediciner som vi äter, kan sätta sig i vår vävnad, men vi kan också få ut det när vi arbetar med vår egenvård.

Äter du, eller om du har ätit en del mediciner, då kan det va lite trögt, men det kommer komma.

DIN HEMLÄXA

 • Om du äter mediciner, fråga dig om du måste äta dem eller om du kan ta ett samtal med din läkare. Vissa läkare är väldigt pigga på att skriva ut mediciner, medan andra är mer restriktiva. Våga byta läkare om du önskar annat förhållningssätt än det du möter idag. 
 • Vissa mediciner kan bytas ut mot ett ändrat beteende, ex när man lär sig andas rätt, när man hjälper kroppen med tillskott, osv. Nya förutsättningar kan skapas och du kan, i samråd med din läkare, diskuttera eventuell nedtrappning. 

Glädje sätter kroppen fri, glädje skapar flöde medan kontroll skapar stramhet och stopp i våra kroppar.

Hur ser det ut för dig? Är du glad? Känner du dig lycklig? Är livet spännande och hoppfullt?

Många människor vet inte ens vad som gör dem glada, kanske är du en av dem?

En del vet inte vad de drömmer och längtar efter, kanske är du en av dem?

DIN HEMLÄXA

 • Om du inte har givna saker i ditt liv som gör dig glad, gör då en lista med olika saker som får dig att känna lite eller mycket glädje. Något du skulle vilja göra, uppleva, praktisera. Något du vill smaka på, lukta på, osv. När listan är klar, börja gå dina steg mot mer glädje i ditt liv. Du bestämmer och varje steg räknas.
 • Om du redan nu har glädjefyllda saker och upplevelser i ditt liv, fortsätt och expandera detta område i ditt liv. Gör saker som får dig att skratta, njuta, leva, osv.

Sömnen är jätteviktig, du måste ha den. Det är bästa medicinen för dig och den är gratis.

På natten, då renas dina organ. På natten då lagras allt du varit med om. På natten tvättas din hjärna, osv. Många som jobbar natt svullnar i sina kroppar, många får fysiska och mentala besvär – på natten behöver vi sova.

Här kommer tips på bättre sömn:

 • Tejpa munnen när du sover
 • Ha mobilen i ett annat rum
 • Låt bli skärmen sistsa 30 min innan du ska sova
 • Ligg på vänster sida (bra för bla lymfsystemet)
 • Låt bli gluten och socker på kvällstid (gärna hela dagen)
 • Ha sex, fixa en orgasm innan sängläggande
 • m.m.

Extra hjälp för sömnen:

När vi är små, då kan vi inte välja, vi har det vi får. Nu när du är vuxen, då kan du välja och du har rätt att välja. Du kan välja den familj som du vill ha, du kan välja vilka vänner som ska få vara nära dig.

När du vet vem du är, då vet du också vem du mår bra av att vara med. Har du ens funderat på om dina vänner är bra för dig? Har du funderat på om din ursprungsfamilj får dig att leva, glädjas och växa som individ och människa?

DIN HEMLÄXA

 • Var lite klädsamt egoistisk och titta över dina relationer. Känner du dig sedd, älskad och bekräftad? Känner du att du är bra som du är, trots att du ibland gör fel?
 • Har du inga vänner eller familj? Skapa det du önskar. Du kan hitta vänner på nätet, på en kurs, på bibilioteket, i baren, på en utställning, osv. Var nyfiken och intresserad av andra, då brukar det öppna sig nya dörrar.

Att vår mentala hälsa påverkar oss mycket, det tror jag de flesta vet, men visste du om att du genom din hållning kan få en bättre mental hälsa? Genom att sträcka på dig, genom att bära huvudet högt, då händer det något med insidan. Psykofysiologi.

Många av oss bär på trauman från förr, många genomlever dem här och nu. När man går igenom saker som tär, då vill jag uppmuntra till att man tar hjälp. Ibland behöver vi någon som kan hjälpa oss att börja nysta upp det nystan som trasslat ihop sig inom oss, någon som hjälper oss att läka våra sår.

Läs gärna berättelsen om min hälsoresa, jag hade det ganska tufft på denna fronten innan jag hittade nycklarna >

DIN HEMLÄXA

 • Har du mental ohälsa och samtidigt en dålig hållning? Gå min kurs i rörlighet och hållning >>
 • Har du mental ohälsa och inte får ordning på din andning? Gå min andningskurs >>
 • Har du saker som du trycker ner, som du inte vill prata om eller beröra – ta kontakt med någon att prata med. Det där nedtryckta, det skapar ett sämre mående, även om vi inte pratar om det.
 • Gå tillbaka till stycket om glädje och om återhämtning, skapa nya rutiner för detta…även om du inte känner för det.

Din tarm, din mage – här har vi din andra hjärna. En del av din kropp som påverkar hela dig.

Din tarm ska ha god rörelse och den ska mata fram din avföring på ett gott sätt. Du ska inte vara lös i magen och du ska inte vara trög.

Idag är förstoppning ett stort problem bland våra barn, men många vuxna lider också av det. Andra har okontrollerade diarréattacker som hindrar deras vardag.

Om vi har en tarm som inte funkar som den ska, då kan vi bli förgiftade av den avföring som står i tarmarna, det kan också ge effekter som att vårt näringsupptag blir försämrat och vårt immunsystem nedsatt.

Här är tips på hur du kan hjälpa din mage att må bättre:

 • Lär dig andas rätt, då får magen naturlig massage och tarmrörelserna har lättare att fungera som de ska. Andningskurs hittar du här >>
 • Sänk din stress, skapa återhämtning och vila. Kolla närmare på avsnittet om återhämtning.
 • Öka glädjen i ditt liv, njut och släpp kontrollen. Se avsnittet om glädje och kontroll.
 • Skapa en bättre hållning när du sitter, så att du inte hänger med överkroppen och magen får för litet utrymme.
 • Ge dig magmassage med händerna, massera medsols.
 • Gör magmassage med RelaxMe, Massagekudden eller den lilla Massagepistolen. Produkterna hittar du här >> och du har 20% rabatt med rabattkod PAULINA
 • Börja med Balansoljan (omega3) och Zinobiotic (PREbiotika) Mer info och priser >>
 • Drick bra med vatten. Se fliken ”vatten”.
 • Skapa rörelse där du aktiverar din kropp
 • Se över din kost. Får du i dig allsidig kost eller är det mycket mjöl, socker och halvfabrikat?

DIN HEMLÄXA

 • Reflektera, hur mår din mage? Svullen? Gasig? Lugn?
 • Bajsar du en eller två gånger per dag?
 • Glider bajsen ut, utan att du behöver trycka på extra?
 • Är du trög i magen, då ordnar du en bajspall, så att du kan ha fötterna en bit upp från golvet när du är på toaletten. 
 • Är du trög i magen, och är kvinna, då håller du emot mot mellangården, när du bajsar. Detta så att du inte pressar fram ett framfall.

Det kan vara gott för oss att ha en tro på något som är större än oss själva. Någon att ta stöd mot och att hitta styrka i, när fötterna tappar sitt fäste.

Jag har min tro på min skapare, han tar hand om mig när jag inte orkar, han tröstar när jag är sårad och känner mig misslyckad. Han läker mig när det känns som att jag går sönder.

I hans närhet vet jag att allt är möjligt och att jag är älskad för den jag är, oavsett om jag säger eller gör fel ibland.

I min tro hittar jag glädje, hopp, förtröstan, tillit, ja allt det där som gör att livet känns gott, trots jobbiga och utmanande omständigheter.

DIN HEMLÄXA

 • Om du inte redan har en tro på något, ta dig tid att reflektera lite kring detta. Våga möta tanken om att det kanske finns någon som vill dig väl och som finns där för dig i alla lägen.
 • En del uttrycker att de önskar ha en tro, men att de inte hittar den. Så kan det va och är det så för dig, så vill jag uppmuntra dig till att våga tro att han som bär mig, han vill även bära dig.
 • Om du redan har en tro, stanna upp och reflektera över om du är i den tro/livsprincip som du önskar och känner fyller dig med det du behöver.

Motivation är något som vi har mer eller mindra av och det brukar gå i vågor. Hur våra motivationskurvor ser ut, det kan va olika, men oftast är vi motiverade i början och sen avtar det, för att sen ta fart igen när vi blir boostade på nytt.

Kurvorna upprepar sig om vi inte hittar strategier för att upprätthålla en hög motivation över tid, vilket är målet. En hög och uthållig motivation är viktigt för att rutinerna ska kunna befästas ordentlig och bli en vardag och självklarhet för oss.

Tips för att hålla hög motivation över tid

 • Gör en lista där du kan bocka av när du gjort det du ska. Gå med i Facebookgruppen Lymfsystemet för extra pepp > 
 • Skriv ner dina mål. Låt det handla om att du ska må bra, inte om utseendet. Utsidan får komma som bonus.
 • Skaffa två till tre vänner som har samma mål som du, som vill hålla fast vid sina rutiner. Stötta och pusha och hjälp varandra till att vara uthålliga och faktiskt göra det ni satt som mål.
 • Sätt larm på din telefon, så att du inte glömmer av.
 • Ta stöd innan kurvan planat ut helt. Gå på en behandling, träffa en coach, ta hjälp av en vän.

DIN HEMLÄXA

 • Reflektera över hur din motivationskurva ser ut, när börjar du tappa motivationen? Är det efter två veckor? En månad? Vad behöver du för stöttning när din kurva börjar dala?
 • Skapa de strategier som du behöver för att lyckas. Du är inte ditt förflutna, bara för att du känt att du misslyckats förr, så är inte det sanningen för det som ligger framför. Du har makten i din hand, nu ska du skapa strategier för att nå dit.

Vi får misslyckas, vi får ta en annan väg än den som var tänkt, vi får göra om och göra rätt. Du kan göra fel, men du är aldrig fel.

Till dig som privatperson

Detta är ingen quick fix och vissa har längre väg att gå än andra. En del behöver ta babystep, andra kan gasa på. Ibland kommer man fram med fart, andra gånger känns det som att man åker tillbaka flera steg i sin process. Men, att det är värt det, det vet jag, men det kräver ditt engagemang, för det är ingen annan som kan göra detta åt dig.

Du behöver engagera dig, förmodligen byta vanor och invanda mönster för att ge dig det bästa och ge dig det du är värd. Ta beslut om att du ska må så bra som möjligt, utifrån de förutsättningar som just du har.

Du har allt att vinna, inget att förlora. Du är inte ensam, jag finns här för dig.

För dig som arbetar inom hälsa och skönhet

Att få arbeta utifrån ett helhetsperspektiv, det skapar ett stort mervärde för både dig och dina klienter. Att paketera sitt utbud på detta sätt skapar ett wow hos klienterna och resultaten kommer ofta snabbare än om vi arbetar mer begränsat.

Jag utbildar dig som vill arbeta utifrån mitt koncept, samtidigt som jag gör dig mer framgångsrik inom branschen. Kolla in utbildningen här

FACEBOOKGRUPPEN
”LYMFSYSTEMET”

Gratis hjälp för dig och dina vänner.
I denna grupp, med 32.000 medlemmar, kan du få konkreta tips på hur du kan få en bättre fysisk och mental hälsa, utifrån ett helhetsperspektiv med lymfsystemet som grund.

FACEBOOKGRUPPEN
”LYMFSYSTEMET”

Gratis hjälp för dig och dina vänner.
I denna grupp, med 32.000 medlemmar, kan du få konkreta tips på hur du kan få en bättre fysisk och mental hälsa, utifrån ett helhetsperspektiv med lymfsystemet som grund.

Rulla till toppen